INFORME UE ECONOMIA BLAVA: Catalunya, potència econòmica mediterrània en l’àmbit de l’economia blava

13-juny-2020 | Estudis, estadístiques i informes, Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

L’economia catalana es troba entre les més marítimes d’Europa, amb una ocupació directa de 214.496 persones (el 5,8% del total d’ocupació de Catalunya), i produeix un Valor Afegit Brut de 7.300 milions d’euros (3,4% del VAB de Catalunya). Són dades ofertes per l’informe que publica anualment la Comissió Europea sobre economia blava, que enguany inclou per primer cop una atenció especial a Catalunya, amb estadístiques pioneres impulsades pel Departament d’Agricultura en el context de la implantació de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030.

 

La pesca recreativa i les activitats maritimorecreatives i esportives

La pesca recreativa i les activitats maritimorecreatives i esportives, practicades habitualment a Catalunya per la població local durant tot l’any, creen una activitat econòmica molt específica i rellevant, i, per tant, l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 els tracta com a sectors econòmics singularitzats.

Actualment, s’està treballant en la seva quantificació precisa, per la qual cosa el pes d’aquests dos sectors encara no es reflecteix a les estadístiques. En conseqüència, és probable que el pes relatiu dels sectors econòmics clàssics representats sigui sobreestimat.

En aquest sentit, és important destacar que la primera avaluació de l’impacte en l’economia de la pesca recreativa a Catalunya per part de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) revela uns fluxos econòmics totals de 89 milions d’euros anuals.

La quantificació del sector de les activitats maritimorecreatives i esportives és encara en procés. A Catalunya, hi ha 84 escoles nàutiques que han emès els darrers 25 anys més de 156.000 llicències nàutiques recreatives. Els 184 centres nàutics autoritzats i els 215 centres de submarinisme constitueixen un important sector econòmic que l’any 2016 va tenir una facturació d’uns 360 milions d’euros amb la venda de productes i serveis.

Actualment, s’està treballant en el disseny de l’estadística anual oficial de l’Economia Blava a Catalunya en el marc de la implantació de l’Estratègia Marítima de Catalunya.

 

Per a descarregar la nota de premsa complerta:

NdP informe UE ECONOMIA BLAVA

 

I també podeu trobar els informes a:

https://blueindicators.ec.europa.eu/

 

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades