LES VENDES D’EMBARCACIONS FINS AL MES DE SETEMBRE AUGMENTEN D’UN +3,1 % A TOT L’ESTAT

4-oct.-2023 | Estudis, estadístiques i informes, Notícies del Clúster, Notícies del sector

Comparteix:

LES VENDES D’EMBARCACIONS FINS AL MES DE SETEMBRE AUGMENTEN D’UN + 3,1 % A TOT L’ESTAT, MENTRE QUE A CATALUNYA DISMINUEXEN D’UN – 3,7 %

Destaca el creixement del 6,6 % de les embarcacions de llista 6ª que representen ja el 36,1 % del mercat i el de les motos aquàtiques que amb un creixement del 54,2 % representen ja el 32,9 % del mercat.

– Barcelona, Octubre 2023. Durant el període Gener-Setembre la matriculació d’embarcacions noves a tot l’Estat ha augmentat d’un + 3,1 % i a Catalunya d’un petit retrocés del – 3,7 %, passant, a nivell estatal de 5191 a 5354 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya, s’ha passat, respecte al mateix període, de 912 a 878 embarcacions matriculades, segons l’informe elaborat per CLÚSTER NÀUTIC CATALÀ amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant.

Desglossat per particulars i lloguer, al conjunt de l’Estat el mercat de particulars (llista 7a) ha augmentat d’un + 1,3 %, passant de 3381 a 3424 embarcacions matriculades, i el mercat de lloguer (llista 6a) ha augmentat d’un + 6,6 %, passant de 1810 a 1930 embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya el mercat de particulars ha caigut d’un – 11,0 % passant de 564 a 502 embarcacions i el de lloguer ha crescut d’un + 8 %, passant de 348 a 376 embarcacions matriculades.

El mercat de lloguer (llista 6ª) representa a tot l’Estat un 36,1% del total d’embarcacions matriculades, mentre que a Catalunya representa també un 42,8 1 %; seguint la tendència de canvis en els hàbits de consum dels usuaris iniciada els daders anys, on cada cop més aposten pel lloguer, resultant que més d’una de cada tres embarcacions matriculades, tant al conjunt de l’Estat, com a Catalunya, ho estan en llista 6ª.

La Capitania de Palma de Mallorca és la que més embarcacions ha matriculat amb 732 embarcacions, seguit de Barcelona amb 583, A Corunya amb 418, Bilbao amb 370, Alacant amb 370, Cartagena amb 296, Almeria amb 264, Tenerife amb 216, Gijón amb 201 i Palamós amb 190, completen les primeres posicions en el rànquing estatal.

Tradicionalment la Capitania de Palamós està sempre entre les cinc primeres en el rànquing estatal, mentre que aquest any està en la desena posició, amb un retrocés del – 68 % (el més gran de l’Estat), mentre que Barcelona ha tingut un creixement de + 64 %, que va pensar que, deu haver hagut una important xifra de matriculacions gironines que s’han matriculat a Barcelona.


Tipus d’embarcacions

Per tipus d’embarcacions, a nivell estatal, únicament es donen creixements a les motos aquàtiques amb un + 54,2 % i a les embarcacions neumàtiques amb un + 23,6 %, seguides dels menors descensos de les embarcacions semirígides amb un – 6,6  %, de les de vela amb un – 19,2 % i de les rígides amb un – 18,7 %.

Mentre que a Catalunya, únicament es donen creixements a les motos aquàtiques amb un + 65,6 %, seguides dels menors descensos de les embarcacions semirígides amb un – 12,2 %, de vela amb un – 20,5 %, de les neumàtiques amb un – 16,9 % i de les rígides amb un – 26,2 %.

I d’igual manera que en els mesos precedents, podríem resumir que el mercat de les embarcacions, tant a nivell global com pel que fa al segment d’embarcacions per a ús particular (llista 7ª) s’aguanta principalment degut al bon moment que experimenten les motos aquàtiques, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat.

A tot l’Estat i a Catalunya, retrocedeixen tots els tipus d’embarcacions, especialment les rígides, a excepció de les motos aquàtiques que creixen de manera molt important, tant a Catalunya com a tot l’Estat, anant dirigides especialment al mercat del lloguer.

A tot l’Estat, les motos aquàtiques han passat de ser el 21,8 % de les matriculacions al 2022 al 32,9 % al 2023 i a Catalunya han passat de ser el 20,6 % de les matriculacions al 2022 al 36,8 % al 2023.


Mercat d’embarcacions de segona mà

Com ja hem expressat anteriorment, el mercat de les embarcacions d’ocasió, disminueix degut principalment a l’escassa disponibilitat d’embarcacions degut al progressiu envelliment de la flota disponible als ports.

Les dades acumulades de gener a setembre, reflecteixen un retrocés al conjunt de l’Estat d’un – 8,9 %, passant de 12938 a 11784 unitats venudes, mentre que a Catalunya el retrocés, encara més acusat, és d’un – 13,6 %, passant de 2809 a 2427 embarcacions venudes en el període.

En el conjunt de l’Estat, es venen 2,06 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada, mentre que a Catalunya, aquest rati es sensiblement més alt, venent-se 2,55 embarcacions d’ocasió per cada embarcació nova matriculada.

La escassa renovació de la flota nàutica fa que aquest rati hagi baixat fins a 2/3 embarcacions per cada embarcació nova, mentre que no fa gaires anys es venien entre 4 i 5 embarcacions d’ocasió per cada nova embarcació.


Declaracions

En opinió d’Amadeu Núñez, President de CLÚSTER NÀUTIC: “Des del Clúster Nàutic Català fem un balanç positiu de la temporada passada. Les expectatives per aquest 2023 eren bones, però no tant com pensàvem. La venda d’embarcacions no ha anat tant bé com preveiem, però confiem que a les properes setmanes el Saló Nàutic Internacional de Barcelona sigui un cop més el gran aparador de la nàutica i dinamitzador del sector nàutic català i espanyol.”

Miquel Guarner, Secretari General de CLÚSTER NÀUTIC: “La sostenibilitat serà l’element diferencial per a les millors empreses i, per això, des del  Clúster Nàutic Català fem estem promovent el Certificat d’Empresa Sostenible, que s’obtindrà realitzant una formació online gratuïta, que es podrà cursar a partir d’aquest més d’octubre i fins a mitjans del 2024” i que hem dissenyat a partir de la nostra Guia de Bones Pràctiques Mediambientals per a les empreses del sector nàutic.”


Descarregar fitxers:

ADIN logo blanc

¡SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

He llegit i accepto la política de protecció de dades